Londra a pierdut titlul de cea mai mare bursă europeană

Londra a mai pierdut un simbol de prestigiu. Nu mai găzduieşte cea mai mare piaţă bursieră din Europa, titlul fiind adjudecat de Franţa şi de grupul său de companii de lux, precum LVMH SE şi Kering SA, proprietarul Gucci, potrivit Mediafax.

Piaţa bursieră franceză valorează acum 2.823 de miliarde de dolari, depăşind la limită Marea Britanie, cu 2.821 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg. În 2016, acţiunile britanice valorau colectiv cu 1.500 de miliarde de dolari mai mult decât cele franceze.

emag.ro

„Economia britanică, în ansamblu, a fost afectată permanent de Brexit”, a declarat luni Michael Saunders, un fost responsabil politic al Băncii Angliei. „Nevoia de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli nu ar fi existat dacă Brexitul nu ar fi redus atât de mult producţia potenţială a economiei”.

Piaţa bursieră din Marea Britanie nu mai este de mult timp în graţii, din cauza economiei sale mediocre. Dar anul acesta a fost mai rău, în contextul unei crize energetice, al unei inflaţii de două cifre şi al turbulenţelor economice provocate de controversatul plan de reducere a impozitelor demarat de fostul prim-ministru Liz Truss.

Există, de asemenea, un element valutar în măsurarea capitalizării de piaţă, deoarece ambele pieţe sunt măsurate în dolari americani. Lira sterlină a slăbit mai mult decât euro în acest an, o scădere de 13% faţă de o scădere de 9,2%, ceea ce a pus piaţa britanică pe o poziţie mai slabă comparativ.

În timp ce schimbările în valoarea pieţei bursiere au mai mult de-a face cu scăderea din Marea Britanie decât cu creşterea din Franţa, mişcările indică rezistenţa mărcilor de lux de înaltă clasă.

În special, LVMH, proprietarul Louis Vuitton, rezistă bine în faţa temerilor legate de recesiunea globală aflată la orizont. Brandul a raportat vânzări record, deoarece americanii bogaţi continuă să se răsfeţe cu produsele de lux ale mărcii. Compania de 360 ​​de miliarde de dolari este cea mai mare companie din Europa după valoarea de piaţă, acţiunile au scăzând cu doar 3,8% în 2022.

answear.ro
Distribuie știrea