Viteza luminii: Care este valoarea exactă?

Viteza luminii este viteza cu care se propaga lumina prin spatiu. Este unul dintre cele mai importante concepte din fizica, si a fost măsurată cu o precizie mare de-a lungul anilor.

Aceasta este constantă, indiferent de sursa de lumină sau de observator. Înseamnă că dacă un observator se află în mișcare față de sursa de lumină, viteza luminii va părea aceeași pentru el, indiferent de viteza sa. Acest fenomen este cunoscut sub numele de constanta absolută a vitezei luminii.

emag.ro

Care este viteza luminii?

Viteza luminii este de aproximativ 299 792 458 metri pe secundă în vid, ceea ce înseamnă că lumina poate parcurge distanța de la Polul Nord la Polul Sud de pe Pământ în aproximativ 0,13 secunde. Aceasta este o viteză foarte mare, de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a sunetului în aer.

Viteza luminii este importantă pentru multe domenii ale fizicii, inclusiv mecanica cuantică, relativitatea generală și electromagnetismul. Faptul că viteza luminii este constantă a dus la multe dintre predicțiile științifice cele mai impresionante, inclusiv descoperirea radiației cosmice de fond și a undelor gravitaționale.

În plus, lumina, implicit viteza ei are implicații practice importante. De exemplu, este folosită în sistemele de navigare prin satelit pentru a determina poziția unui obiect pe Pământ. De asemenea, este utilizată în tehnologia de comunicații pentru a transmite semnale la o distanță mare

answear.ro
Distribuie știrea