Ce inseamna republica?

Ce inseamna republica? Cuvantul „republica” provine din latina „res publica”, care inseamna „afaceri publice”. In sensul sau modern, termenul „republica” se refera la o forma de guvernamant in care puterea este detinuta de cetateni prin intermediul reprezentantilor lor alesi.

Ce inseamna republica?

In general, o republica este caracterizata prin existenta unui sistem politic in care puterea este exercitata de un guvern ales de catre cetateni. Acest sistem de guvernare se bazeaza pe principiul reprezentarii, prin care cetatenii sunt reprezentati in procesul de luare a deciziilor politice de catre reprezentantii lor alesi.

emag.ro

In functie de forma sa specifica, o republica poate avea un guvern unitar, in care puterea este concentrata la nivel central, sau un guvern federal, in care puterea este impartita intre guvernul central si guvernele regionale.

In general, termenul „republica” se refera la o forma de guvernamant care pune accentul pe principiile democratice si care garanteaza drepturile si libertatile cetatenilor.

Câte tipuri de republici sunt?

Exista mai multe tipuri de republici, in functie de forma lor specifica de guvernamant si de modul in care puterea este exercitata. Unele dintre cele mai comune tipuri de republici sunt:

  • Republica unitara – o forma de republica in care puterea este concentrata la nivel central, iar guvernul central exercita controlul asupra intregului territoriu al tarii.
  • Republica federala – o forma de republica in care puterea este impartita intre guvernul central si guvernele regionale. Fiecare regiune are autonomia sa proprie si poate lua decizii in anumite domenii, in timp ce guvernul central are autoritate asupra anumitor probleme care le depasesc competentele.
  • Republica parlamentara – o forma de republica in care puterea legislativa este detinuta de un parlament ales de catre cetateni, iar puterea executiva este detinuta de un guvern ales de parlament.
  • Republica prezidentiala – o forma de republica in care puterea legislativa si puterea executiva sunt separate, iar puterea executiva este detinuta de un presedinte ales de catre cetateni.
  • Republica semi-prezidentiala – o forma de republica care combina elemente din ambele tipuri de republici prezidentiale si parlamentare. In acest caz, puterea legislativa este detinuta de un parlament ales de catre cetateni, iar puterea executiva este detinuta atat de un presedinte ales, cat si de un guvern ales de parlament.

Care este Forma de guvernământ în România?

Forma de guvernamant in Romania este de tip republica parlamentara. In aceasta forma de guvernamant, puterea legislativa este detinuta de un parlament ales de catre cetateni, iar puterea executiva este detinuta de un guvern ales de parlament.

Presedintele Romaniei este ales de catre cetateni prin intermediul unui scrutin direct si are rolul de reprezentare a tarii in relatiile cu alte state si de arbitru in procesul de luare a deciziilor politice.

answear.ro
Distribuie știrea