BCE va crește dobânzile de mai multe ori în lunile următoare

Se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să mărească de mai multe ori dobânzile în lunile următoare, a declarat ieri un membru al consiliului de administraţie pentru CNBC. Klaas Knot, guvernatorul Băncii Centrale Olandeze, a afirmat că „nu se va opri după o singură creştere de 0,50 de puncte procentuale, asta este sigur”.

În anul 2022, BCE a majorat deja dobânzile de patru ori, ajungând la 2%. În decembrie, Banca Centrală a declarat că va continua să crească dobânzile până în anul 2023, pentru a combate inflaţia ridicată.

emag.ro

Cu toate acestea, datele recente arată o încetinire a inflaţiei totale, chiar dacă aceasta rămâne cu mult peste ţinta de 2% a BCE. Inflaţia din decembrie a ajuns la 9,2% în zona euro, potrivit cifrelor preliminare. Aceasta a marcat a doua scădere lunară consecutivă a creşterilor de preţuri în zona euro. Knot nu crede că toate datele recente sunt „încurajatoare”.

Aceste măsuri ale BCE vor avea un impact semnificativ asupra băncilor şi asigurărilor, care se vor vedea nevoite să adapteze politicile lor de creditare şi investiţii la noile condiţii monetare. Este important ca băncile să ia în calcul aceste schimbări în planificarea lor pe termen lung.

answear.ro
Distribuie știrea