Câte calorii are o Banană?

Bananele sunt printre cele mai populare fructe din lume, fiind apreciate nu doar pentru gustul lor delicios, ci și pentru valoarea lor nutritivă. O întrebare frecventă pe care o au mulți oameni este: câte calorii are o banană? În acest articol, vom explora în detaliu conținutul caloric al bananelor, beneficiile lor pentru sănătate și alte aspecte nutritive importante.

Bananele sunt o sursă excelentă de energie datorită conținutului lor ridicat de carbohidrați. O banană de mărime medie, care cântărește aproximativ 118 grame, conține în jur de 105 calorii. Aceasta reprezintă un aport caloric moderat, ceea ce face ca bananele să fie o alegere excelentă pentru o gustare rapidă și sănătoasă.

emag.ro

Citește și: Cea mai bună apă plată din România

Care este compoziția nutrițională a Bananelor?

Pe lângă întrebarea câte calorii are o banană, este important să înțelegem și ce alte substanțe nutritive conține acest fruct. Bananele sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi:

  • Vitamina C: aproximativ 10% din doza zilnică recomandată.
  • Vitamina B6: aproximativ 20% din doza zilnică recomandată.
  • Fibră: aproximativ 3 grame, ceea ce reprezintă 12% din doza zilnică recomandată.
  • Potasiu: aproximativ 400-450 mg, adică 10-12% din doza zilnică recomandată.
  • Bananele mai conțin și mici cantități de alte vitamine și minerale, cum ar fi magneziu, cupru și mangan. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Beneficiile bananelor pentru sănătate

Pe lângă faptul că sunt delicioase și ușor de consumat, bananele oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai importante:

Sursă bună de energie: Datorită conținutului lor de carbohidrați, bananele oferă un boost rapid de energie, fiind ideale înainte de antrenamente sau ca gustare între mese.

Ajută la menținerea sănătății digestive: Fibrele din banane ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos, prevenind constipația și promovând regularitatea.

Susțin sănătatea inimii: Potasiul din banane este esențial pentru sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și reducând riscul de accidente vasculare cerebrale.

Îmbunătățesc starea de spirit: Bananele conțin triptofan, un aminoacid pe care corpul îl transformă în serotonină, cunoscută drept „hormonul fericirii”.

Citește și: Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept

Câte calorii are o banană din comerț?

După cum am menționat mai devreme, o banană medie conține în jur de 105 calorii. Este important de reținut că valoarea calorică poate varia ușor în funcție de mărimea și maturitatea bananei. De exemplu, o banană mai mică poate avea aproximativ 90 de calorii, în timp ce una mai mare poate ajunge la 120-130 de calorii.

Pe lângă conținutul caloric, bananele sunt și o sursă excelentă de hidratare, având un conținut ridicat de apă, care contribuie la aportul zilnic necesar de lichide.

Cum să includeți bananele în dieta zilnică?

Bananele sunt extrem de versatile și pot fi incluse în dietă în numeroase moduri.
Iată câteva idei:

  • Ca gustare simplă: bananele sunt ușor de transportat și nu necesită preparare, fiind o gustare perfectă pentru zilele aglomerate.
  • În smoothie-uri: adăugarea unei banane în smoothie-uri nu doar că le îmbogățește cu vitamine și minerale, dar le oferă și o textură cremoasă.
  • În cereale sau iaurt: tăiați o banană și adăugați-o în bolul de cereale sau iaurt pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.
  • În diverse rețete: bananele pot fi folosite în diverse rețete de prăjituri, brioșe sau pâine, înlocuind zahărul pentru un desert mai sănătos.

În concluzie, câte calorii are o banană depinde de mărimea și maturitatea sa, dar în medie, o banană conține aproximativ 105 calorii. Acest fruct nu doar că este delicios, dar și extrem de benefic pentru sănătate, fiind bogat în vitamine, minerale și fibre. Indiferent cum alegeți să consumați bananele, ele reprezintă o adăugare valoroasă în orice dietă echilibrată.

answear.ro
Distribuie știrea