Ce este Citicolina – Beneficii pentru sanatatea creierului

Dacă sunteți în căutarea unor pastile pentru memorie si concentrare cu efect rapid, ati ajuns in locul potrivit. În acest articol vom explora în profunzime citicolina – un nutrient prezent in suplimentul cu cel mai înalt grad de absorbție prezent pe piata farmaceutica romaneasca – NEUROMAX.

Cunoscută sub numele de citicolină sau CDP-colină, acest compus nutrițional joacă un rol esențial în menținerea unei activități sănătoase a sistemului nervos și în funcționarea optimă a creierului. 

emag.ro

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelurile naturale de citicolină pot scădea, contribuind astfel la declinul cognitiv. Prin urmare, suplimentarea cu citicolină ar putea deveni un aliat valoros în îmbunătățirea memoriei și susținerea sănătății cognitive, mai ales că studiile sugerează numeroase beneficii în tratarea unor afecțiuni precum demențaleziunile cerebrale traumatice sau glaucomul.

Vom examina cum funcționează acest compus vital, beneficiile sale, dozajul recomandat și precauțiile care trebuie luate. Avand NEUROMAX ca referință, vom analiza acest important nutrient, pentru a vă oferi o imagine completă și bine documentată care să vă ajute în decizia de a integra suplimentul în regimul dumneavoastră de îngrijire a sănătății cerebrale.

neuromax

Ce este citicolina și cum funcționează

Citicolina, cunoscută și sub numele de CDP-Colina, este un nootropic care stimulează biosinteza fosfolipidelor în membranele neuronale, îmbunătățind funcțiile acestora

Prin acțiunea sa, citicolina reduce edemul cerebral și inhibă activarea anumitor fosfolipazediminuând astfel formarea radicalilor liberi și menținând proprietățile antioxidante ale glutationului

Dacă glutationul este un termen prea tehnic și nu toți cititorii acestui articol sunt medici, vom deschide o scurta paranteza, in care trebuie sa știm ca glutationul este o substanță naturală produsă de organism, formată din trei aminoacizi: glicină, cisteină și acid glutamic

Este considerat cel mai important antioxidant non-enzimatic din organism și joacă un rol crucial în diverse funcții vitale, precum:

 • Detoxifiere: ajută ficatul și rinichii să elimine toxinele și radicalii liberi din organism.
 • Protejarea celulelor: acționează ca un antioxidant, neutralizând radicalii liberi care pot deteriora celulele.
 • Susținerea sistemului imunitar: ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
 • Sinteza proteinelor și ADN-ului: este implicat în producerea proteinelor și a ADN-ului, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului.

Nivelurile de glutation din organism pot scădea din cauza unor factori precum:

 • Vârsta: nivelurile de glutation scad în mod natural odată cu vârsta.
 • Dieta nesănătoasă: o dietă deficitară în anumite vitamine și minerale poate duce la scăderea nivelului de glutation.
 • Stresul oxidativ: expunerea la toxinele din mediu, radiații și alte forme de stres oxidativ poate epuiza rezervele de glutation.
 • Bolile cronice: anumite boli cronice, cum ar fi bolile de ficat și bolile autoimune, pot reduce nivelul de glutation.

Pe de alta parte, citicolina menține rezervele energetice neuronaleinhibă apoptoza(1) și stimulează sinteza acetilcolinei(2), având un efect neuroprotector în focarele ischemice cerebrale și îmbunătățind evoluția funcțională în cazul pacienților cu accident vascular cerebral acut.

*Note: 

 • Apoptoza este o moarte celulară programată, un proces natural și controlat prin care celulele organismului se autodistrug în mod ordonat. Spre deosebire de necroză, care este un proces accidental ce duce la moartea celulară violentă, apoptoza este un proces activ și organizat, esențial pentru menținerea sănătății și echilibrului organismului.
 • Acetilcolina (abreviată ACh) este o substanță chimică numită neurotransmițător. Acest lucru înseamnă că ea participă la transmiterea mesajelor între celulele nervoase din organismul uman și al multor alte animale. Este un neurotransmițător excitatator, ceea ce înseamnă că ajută la stimularea sau „excitarea” celulelor nervoase țintă.
 • Citicolina contribuie la creșterea atenției și conștienței, având un impact pozitiv asupra amneziei și tulburărilor cognitive neurologice asociate cu ischemia.
 • Deși citicolina nu se găsește în alimente specifice, ea poate fi obținută prin surse alimentare de colină, precum ouăle, soia și carnea.
 • Citicolina este disponibilă în diverse forme, inclusiv tablete, capsule sau soluții injectabile, și poate fi găsită ca supliment alimentar sau ca medicament cu prescripție în diferite țări.

Utilizarea citicolinei este indicată în diverse condiții, cum ar fi tulburările cerebrovasculare acute, complicațiile și consecințele tulburărilor cerebrovasculare, leziunile cerebrale traumatice și tulburările cognitive, senzoriale și motorii neurologice cauzate de schimbări degenerative și vasculare. 

Contraindicațiile includ hipersensibilitatea la componentele citicolinei și prezența hipertoniei în sistemul nervos parasimpatic. 

Citicolina este cunoscută pentru eficiența și siguranța sa, contribuind la menținerea funcțiilor cerebrale și îmbunătățirea proceselor mentale, cum ar fi capacitatea de memorie, învățare, raționament logic sau concentrare, și potențează eficacitatea altor terapii specializate când este administrată concomitent.

Beneficiile citicolinei pentru sanatatea creierului

Beneficiile citicolinei pentru sănătatea creierului sunt vaste și diversificate, reflectând capacitatea sa de a susține și îmbunătăți funcțiile cognitive. 

Îmbunătățirea funcțiilor cognitive:

 • Citicolina sprijină nivelurile neurotransmițătorilor precum acetilcolina și dopamina, esențiale pentru memorie și concentrare.
 • Studiile indică o îmbunătățire a memorieiatenției și capacității de învățare, reducând efectele declinului cognitiv legat de vârstă.

Protecție neuronală:

 • Acest compus ajută la protejarea celulelor cerebrale împotriva stresului oxidativ și inflamației.
 • Atenueaza simptomele depresiei și îmbunătățeste starea de spirit, contribuind la o sănătate mentală generală mai bună.

Tratamentul afecțiunilor neurodegenerative:

 • Citicolina este benefică în tratamentul bolilor neurodegenerative, inclusiv glaucomAlzheimer și ADHD.
 • Utilizarea sa în condiții diverse, cum ar fi pierderea memoriei, boala Alzheimer și boala Parkinson, a arătat rezultate promițătoare.

În calitate de supliment alimentar, citicolina este o componentă cheie în menținerea și îmbunătățirea sănătății sistemului nervos și a funcțiilor creierului. 

Utilizarea citicolinei trebuie să fie personalizată și monitorizată pentru a asigura cele mai bune rezultate în îmbunătățirea memoriei și a sănătății sistemului nervos și creierului.

Gasim Citicolina in alimente?

Deși citicolina în sine nu se găsește în mod natural în alimente, componentele sale – colina și uridina – pot fi obținute din diverse surse alimentare, iar organismul le poate folosi pentru a produce citicolină.

Surse de Colină

Colina este un nutrient esențial care se găsește în multe alimente, inclusiv:

 • Ouă (în special gălbenușul)
 • Ficat (de vită, pui etc.)
 • Pește (somon, cod)
 • Carne de pui
 • Lactate (lapte, iaurt)
 • Leguminoase (linte, mazăre)
 • Nuci și semințe (semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac)

Surse de Uridină

Uridina este o altă componentă necesară pentru producția de citicolină în corp și poate fi obținută din:

 • Berea (din drojdia de bere)
 • Organe (ficat, inimă)
 • Unele legume (broccoli, varză)
 • Tomate
 • Nuci și semințe

Organismul uman poate sintetiza citicolina prin combinarea colinei cu uridina.

Deși consumul direct al alimentelor bogate în colină și uridină poate contribui la disponibilitatea precursorilor necesari pentru sinteza citicolinei, concentrațiile obținute din alimentație sunt adesea mai scăzute decât cele care pot fi atinse prin suplimentare.

Din acest motiv, persoanele interesate de beneficiile specifice ale citicolinei ar putea lua in considerare utilizarea suplimentelor, care sunt disponibile și au fost studiate pentru diverse beneficii cognitive.

Concluzie

Consistența studiilor și feedback-ul pozitiv al utilizatorilor sugerează că, administrată corespunzător, citicolina poate aduce îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții prin susținerea capacităţii de memorie și a proceselor mentale. 

Explorarea beneficiilor citicolinei, concretizată în suplimentul NEUROMAX, a reliefat importanța acestui compus nutrițional pentru menținerea activității cognitive și promovarea sănătății sistemului nervosCiteste si: pastile de memorie pentru invatat.

Ingredientele suplimentului funcționează sinergic, ceea ce înseamnă că extractele standardizate lucrează împreună pentru a-și potența reciproc efectele, în comparație cu utilizarea fiecărui ingredient în parte.

În încheiere, este esențial să alegem suplimentele de calitate, iar NEUROMAX este de departe o opțiune de încredere pentru cei interesați de sănătatea creierului.

answear.ro
Distribuie știrea